neděle 7. listopadu 2010

Jíška (zásmažka, zápražka)

Abych nemusel všude psát jak udělat jíšku, tak jsem se rozhodl, popsat věc všem kdo vaří známou. Pro ty je to jen opakování, ale může se zde ocitnout i kuchařský začátečník a pro toho je tento postup určen hlavně.




Na pánvi nebo v hrnci rozpálím tuk (olej, sádlo nebo roztavenou na kostičky nakrájenou slaninu), pro přípravu určitých jídel bych teď mohl přidat na jemno nakrájenou cibuli, ale v základu je to bez ní.


Přisypu prosetou hladkou mouku a za stálého míchání připravuju do požadované barvy.


Pro světlé omáčky a polévky jen krátce a pro tmavé trochu déle, aby mi ztmavla. Hlavně dávej pozor, aby se ti nepřipálila, protože by to pak bylo vhodné pouze do koše.


Když jí děláš v hrnci, můžeš ji hned zalít studenou vodou nebo vývarem, pokud ji děláš na pánvi a budeš jí přidávat do jídla, které se již vaří tak ji nech vždy vychladnout. Potom ji pořádně rozmíchej metlou, abys tam neměl hrudky.


Jakmile máš připravované jídlo zahuštěné, je potřeba mouku pořádně provařit to trvá minimálně 25 minut a po tu dobu je potřeba jídlo docela často míchat aby se ti nepřipálilo. Pokud se ti přece jen povede na to zapomenout a trochu to připálíš, tak to okamžitě přelij do nového hrnce, ale za žádnou cenu se ti tam nesmí dostat to připálené za dna hrnce (je to hořké a nedobré), takže to nevyškrabuj, jen to přelij. Pak pokračuj dál v prováření a dávej si větší pozor. Připálený hrnec zalij vodou a nech odmočit, bude se ti to líp čistit. Na čištění se ti bude hodit drátěnka. Když to připálíš hodně tak je na vyhození kolikrát i hrnec :-D.

"jíška chladnoucí na talíři"

Žádné komentáře:

Okomentovat