Obilnina, které společně s pšenicí a ječmenem jsou jedny z nejrozšířenějších.
Hlavně se používá na výrobu chlebové mouky, jako náhražka kávy (například Melta) a také se z něj vyrábí pivo a kořalka ;-)
Co žito obsahuje? Je to zhruba 70% sacharidů asi 12% bílkovin, 1,5% tuku a z minerálních látek je to hlavně vápník, draslík, fosfor, železo, síra, flor a hořčík. Důležitý je též obsah rozpustné vlákniny, která chrání sliznici střev tím, že váže množství vody.
Tak to jen na okraj a teď základ toho jak žito připravit pro další použití v kuchyni.
Důležité je ho před tepelnou úpravou pořádně propláchnout studenou vodou aby se zbavil prachu a případných dalších nečistot.
Pak ho dám do studené vody (s trochou soli a pár kapkami oleje) a přivedu k varu. Od této chvíle ho vařím asi 25 minut pro sebe (je křupavé na skus) anebo 45 minut pro Kláru a ostatní (to už je dost měkké). Kdybych z něj chtěl udělat pomazánku tak bych ho vařil minimálně hodinu.
Recepty na jeho využití nejde na blogu MK.
Uniká mi trochu pointa
OdpovědětVymazatHere is my web-site: tipy na dárek k vánocům ()
A jakou byste si představoval? ;-)
VymazatKoukni na www.toprumy.cz - tam to teprv jede!
OdpovědětVymazatAlso visit my blog post - co k narozeninám pro muže (www.toprumy.cz)