sobota 23. října 2010

„PAPIŇÁK“

Papiňák, tak mnozí nazýváme tlakový hrnec.


Chtěl bych vám ukázat ten svůj papiňák. Já používám TEFAL Clipso Control Set P4122347 co mi přines Ježíšek z Liberce, ale klidně si pořiď WMF nebo jakoukoliv jinou značku ale žádný NO NAME! V sadě mám dva hrnce (malej a velkej), na tlakovém víku je časovač, který začne odpočítávat až tehdy když je uvnitř správný tlak.




Košík na vaření v páře i při tlakovém vaření, skleněnou poklici na běžné vaření. Má sendvičové dno a dá se použít i na indukci. A hlavně má 7 pojistek pro bezpečné vaření. Jeho výhody jsou nesporné, zaprvé šetří čas, zároveň i energii potřebnou k uvaření jídla. Dále pak samozřejmě chuťové vlastnosti pokrmu jsou výraznější a vaření v tlakovém hrnci je šetrné k vitamínům a minerálním látkám.
Dnes již nejsou tlakové hrnce tak nebezpečné, přesto je potřeba při vaření v tlakovém hrnci dodržovat určitá pravidla, stále je to tlaková nádoba, a pokud se držíš návodu k použití, nemělo by se nic stát. Aby se neucpaly otvory v pojistkách, není dobrý při vaření do hrnce přidávat větší množství naťového koření například bazalka, majoránka, rozmarýn, tymián atd. Taky nesmíš hrnec příliš naplnit, neboť hrozí velmi rychlý nárůst tlaku při vaření.


Nedoporučuji příliš „výhodné“ supermarketové výprodeje, kde hrozí riziko nižší kvality a bezpečnosti výrobků.

Žádné komentáře:

Okomentovat