neděle 18. listopadu 2012

Nože Fiskars

Chtěl jsem napsat, že přednedávnem jsem si koupil nové nože. Pak jsem ke svému údivu zjistil, že už je to rok a týden co mi bezvadně slouží. A to ještě skoro rok trvalo než jsem se rozmyslel pro které nože se rozhodnout. 

Poprvé jsem se s nimi setkal, když jsme byli na návštěvě u Katky a Pavla. Pak jsem si je u nich musel ještě jednou vyzkoušet, abych se utvrdil ve svém rozhodnutí. Mezitím jsem zkoušel a viděl ledacos, ale, jak říkám „viděli jsme lepší, krájeli jsme s horším“. A tak nakonec padla volba na ně.

Nakonec jsem rád, že mezi nákupem a článkem je rok odstup protože můžu říci, že počáteční nadšení z nožů nevyprchalo.


Tak zaprvé: jsou hodně ostrý – pořezal jsem se hned první den při prvním mytí nožů – no ostuda! A pak ještě několikrát, ale vždy to byla moje chyba, buď nepozornost, nebo zbytečný spěch.


Zadruhé: výborně se drží – perfektně vytvarovaná rukověť, která se jen tak nevidí, teda nedrží a neklouže v ruce, i když je mokrý.


Zatřetí: dlouho drží ostří – nemusíš mít každou chvíli v ruce ocílku i když údržbu taky samozřejmě potřebují. Občas je projedu ostřičem dodávaným stejnojmennou firmou (dle návodu) a opravdu to stačí. Na rajčata a papriky nepotřebuji pilovité ostří, jak tomu bylo dříve. No prostě úža.


A tak bych mohl pokračovat dál a dál, ale nejlíp uděláš, když si je vyzkoušíš a uvidíš sám. Samozřejmě že se mi líbí i lepší nože, ale to budu muset napsat Ježíškovi a být moc hodný.

Fiskars je hodně muziky za slušnou cenu a to nejsem jejich prodejce. Odkaz na prodejce Fiskars-online, který má dobrý ceny.







 Pokud budeš chtít leták v lepším rozlišení ve formátu .pdf tak napiš, pošlu ti ho mailem.


12 komentářů:

  1. Tiež už rozmýšľam nad novými. Ja "poškulujem" nad týmto! http://goo.gl/h8blx

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vypadají velice dobře a ani ta cena nijak závratná, ty které se líbí mě začínají na 500€ tak si asi budu muset ještě chvíli počkat :-(. Pokud je koupíte, napište jak se s nimi zachází.

      Vymazat
    2. To určite napíšem. Osobne mne veľmi vyhovuje tvar noža Santoku, úžasne sa mi s tým tvarom noža pracuje. Hold, Japonci to s nožmi vedia.

      Vymazat
    3. Děkuji předem - santoku je vynikající nůž (taky je můj oblíbený)o tom žádná, ale na krájení cibule mi víc vyhovuje klasický kuchyňský kvůli zaoblení ostří. Santoku mi cibuli často dokrojí až do konce, kdežto ten kuchyňský mi tam přesně nechá ten kousek aby se mi cibule nerozpadla.

      Vymazat
  2. Vyprdnete se na kupovani nozu z Japonska, V nasich koncinach funguje dost kvalitnich noziru, kteri umi s kovem zazraky a cena byva polovicni, u damasku mozna lehce nad pulku. Co se tyce kvality tak vicemene srovnatelna s japoncem. Fiskars neni spatnej, jakozto profesionalni kuchar pouzivam nuz kazdej den. O tridu lepsi a pritom jen o par korun drazsi je Viktorinox, kterej kuchynaky umi taky velice dobre a pouziva kvalitnejsi ocel. Fiskars je spis takovy blato(myslim co se tyce profi pouziti). Pred rokem jsem rekl dost jiz bylo zdlouhaveho a hlavne extremne casteho brouseni a tim padem ubytku materialu na nozi. A kontaktoval jsem sveho kamarada nozire. Zrovna mel jeden takovej peknej kousek hotovej, jenze nebyl pro me urcenej. Zarazila me cenovka 6k,- jelikoz jsem kuchar kterej nema takkovou vyplatu jako financni analytik tak jsem se rozhodoval opravdu dlouho. Nakonec me to nedalo a nuz jsem si poridil. Na radu nozire nepouzivam ocilku, jelikoz ji 99,9% lidi ji neumi pouzivat a zakoupil jsem si keramickej brousek s nevyssi jemnosti(tusim 1500) a pokazde kdyz citim ze neni uplne ve sve kuzi, staci tri tahy sem a tam po kazde strane a je z nej zase holici britva. Ubytek materialu jsem nespozoroval. Jo a co je asi nejdulezitejsi je ocel ze ktere je vyroben a to Elmax. Dle vyrobce ma tvrdost uhlikovky a vlastnosti nerezovky, souhlasim

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za váš komentář, určitě je to k zamyšlení. Viktorinox jsem ještě nezkoušel, takže nemůžu posoudit.
      Jen chybí kontakt na vašeho nožíře ;-)
      Děkuji za něj předem.

      Vymazat
  3. Nechci delat reklamu, ale jestli Vam to nevadi, tak je to Roman Stoklasa z Bílovic nad Svitavou(u Brna). Ma i svuj topic na co se tyce nozu nejlepsim ceskem webu knife.cz, tam je pod prezdivkou Romano. Ale tech noziru co umi s kovem zazraky je mnoho, staci se podivat podle bydliste, Jsou to kluci sikovni

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. díky za tip ;-) reklamu tady nemam a dobrá doporučení se vždy hodí ještě jednou děkuji

      Vymazat
    2. Nemate vubec za co, rad poradim kdyz vim o co jde. Kdybyste potreboval s necim ohledne vareni a technologie poradit tak me nevahejte kontaktovat

      Vymazat
    3. dík moc za ochotu, jenom mi chybí kontakt ;-) (e-mail)

      Vymazat