pondělí 24. ledna 2011

Cibule

zelenina pro každého naprosto běžná přesto si myslím, že si zaslouží trochu pozornosti.

Základní popis toho co je cibule najdete zde a já se tu budu zabývat cibulí z pohledu kuchyně.

Cibule je zařazena do cibulové zeleniny, kam patří i česnek, pažitka a pórek. Tato zelenina je ceněna hlavně kvůli velkému obsahu antibakteriálních látek, výborně zdravě působí zvláště na žaludek, játra, žluč a střeva. Podporuje vylučování cukrů, trávení tuků a činnost srdce. Pročišťuje močové cesty a ledviny, pomáhá čistit i srdeční cévy a tepny. Taktéž snižuje vysoký krevní tlak, hladinu cholesterolu a brání tvorbě krevních sraženin. Je vynikajícím prostředkem při léčení nachlazení a angíny a taky při bodnutí hmyzem. Je zvláštní, že se všude dočteš, že přesto, že je to zelenina, používá se hlavně jako koření.

Cibule obsahuje vitamíny B1, B2, B3, C a provitamín A, minerály například síru, železo, fosfor, zinek, jód atd. Je antiseptická, stimuluje a vyvažuje činnost žláz, údajně je i afrodiziakální, ale asi ji musí jíst oba současně vzhledem k dechu, který po ni zůstává :-).

Běžně se v kuchyni používá cibule žlutá,




tak jak ji asi všichni znáte z obchodu a běžně kupujete. Rád používám cibuli červenou,




která pěkně vynikne v zeleninových salátech, není tak ostrá jako žlutá taky ji používám připečení masa. Červená je dražší než žlutá zrovna tak jako cibule bílá,




která má taktéž jemnější chuť a není tolik ostrá. Jarní cibulka se používá celá i s natí,




s oblibou jí dávám do salátů nebo do tvarohové pomazánky. Cibuli perlovku znáte pravděpodobně nejspíš jen ze sklenice jako výbornou naloženou lahůdku v sladkokyselém nálevu. Přijde mi, že čím je menší, tím je lepší.




Můžeš ji samozřejmě přidat do omáček nebo jen tak v misce na stůl na mlsání, ale já ji mám nejradši v nápoji jménem Gibson (coming soon).

Když cibuli nakupuješ tak dej pozor, aby nebyla nahnilá, plesnivá nebo mechanicky poškozená. Vždy by měla být na stisk pevná a její slupka by měla být lesklá. Měla by se ti zdát těžší, než vypadá a neměla by mít žádné výhonky. Ideální je jí nakupovat přímo od farmářů a nejlíp v bio kvalitě. Pro skladování je ideální místo, které je suché, dobře větrané a temné. Pokud takovým místem nedisponuješ, nedělej si cibule velké zásoby.


Cibule je základ a proto

CIBULI ZDAR!

Žádné komentáře:

Okomentovat