sobota 29. ledna 2011

Jak peču bramboráky

Předpokládám, že vařmeni a vařmenky tu nenajdou převratné novinky, ale přesto zde popíšu postup, jak peču bramboráky. Buď je peču klasicky na pánvi anebo na lívanečníku. A právě tu druhou metodu chci trochu přiblížit. Bramboráky z lívanečníku se mi líbí v tom, že jsou si podobný jako vejce vejci a přijde mi tento způsob jednoduší. Lívanečník jsem zdědil po babičce a nevím, jestli se dnes takový vůbec ještě vyrábí.


Takže ho na plotně nechám rychle rozpálit a když je dostatečně horký, tak plamen výrazně ztlumím. Pečení na mírnějším plameni je důležité proto, aby se bramboráky propekly rovnoměrně, nebyly uvnitř syrový, a zároveň se nepřipálily, jak by tomu bylo při prudkém pečení. Na střed lívanečníku naliju olej, nebo tam můžeš dát sádlo, pořádně rozliju po celé pánvi a nandávám těsto do jednotlivých prohlubní. Vychází mi polévková lžíce na jednu prohlubeň, takže je to jednoduché. Pěkně těsto urovnám a nandávám další.


Jakmile jsou z jedné strany hotové, napíchnu je na dlouhou dvouzubou vidličku a jednoduše a rychle otočením ruky bramborák otočím. Urovnám případně nadzvedlé okraje bramboráku a dopeču z druhé strany.


A celé to dělám tak dlouho než spotřebuju veškeré těsto.


No a je to.

Žádné komentáře:

Okomentovat