neděle 30. ledna 2011

Těsto na domácí těstoviny

Těstoviny z vlastnoručně vyrobeného těsta jsou náročnější na práci a čas, ale jakmile jednou ochutnáš, už ty kupovaný nebudou tak dobrý jak bývaly.


Na vál nebo pracovní plochu nasyp hladkou mouku 00 (cca 100g mouky a jedno vejce je na dvě porce) a ve středu toho kopečku udělej důlek.


Do něj vyklepni jedno celé vejce. Vejce trochu rozmíchej, aby se ti žloutky spojili s bílkem, přidej trochu soli a polévkovou lžíci oleje, ten ti pomůže lépe těsto propracovat a těsto půjde snáze vyválet.




Pak začni zapracovávat mouku s vejcem dohromady, dokud se mouka do vajec nevsákne. Pokud jsou vejce větší, bude možná potřeba přidat trochu mouky. Teď dej všechno těsto dohromady, popřípadě seškrábej to, co ulpělo na desce a začni ho rukama propracovávat. Tím jak budeš těsto zpracovávat, natahovat, skládat, překládat se postupně těsto stane pevnější, hladší, pružnější a jemnější.


Tato fáze se fakt nedá zkrátit a pěkně od ní bolí ručičky, je nutné na těsto nespěchat a zpracovat ho důkladně.


Nakonec udělej z těsta kouli, zabal ji do fresh folie a nech ji minimálně půl hodiny odpočívat při pokojové teplotě. Takto je těsto připraveno k dalšímu zpracování.

Žádné komentáře:

Okomentovat