středa 4. dubna 2012

Bylinkový záhon - výstavba II.

A opět se scházíme u popisu výstavby bylinkového záhonu. Minule jsem vás seznámil s vizí, jak by měl záhon vypadat a mojí představou o výstavbě.




Na základě toho co bylo napsáno v minulém článku, jsem si o pár dní později zkusmo postavil roh záhonu, abych měl představu, jak to bude vypadat v reálu. Cihly jsem naskládal na sebe jen-tak na trávník a už se to začalo rýsovat. Pro jistotu jsem to taky vyfotil.


Dnes jsem se rozhodl pokračovat ve výstavbě a tak jsem si připravil kolíky a provázek a jal jsem se vytyčit místo kde bude záhon stát.


Protože samozřejmě nemám úhelník a už ani pravoúhlý trojúhelník použil jsem prima trik, který jsem okoukal při práci na stavbě. Jak tedy zajistit pravý úhel bez výše jmenovaných pomůcek? Pomocí provázku na kterém si udělám uzly v poměru stran 3:4:5, a když je spojím do trojúhelníku tak mi dají přesně pravý úhel tak jak je to vidět na obrázku.


Né že bych si hrál na přesnost, ale úplně mimo to taky být nemusí ;-)


Pomocí rýče jsem si připravil rýhy, do kterých jsem nasypal písek a tím jsem si trochu srovnal místo na ukládání cihel. Podklad z písku jsem záměrně vysvahoval směrem do záhonu. Tím bude zídka mírně nakloněná směrem dovnitř záhonu, aby mi půda, která bude uvnitř záhonu, neměla snahu zídku vyvracet směrem ven.


 Nějak jsem zapomněl nafotit zapískování rýhy a tak je to trochu vidět na fotce níže za poslední cihlou vlevo.


Odstraněné drny jsem upotřebil na místě, kde dosud nebyl trávník, Večer jsem je pořádně zalil tak doufám, že se ujmou a budou se dál rozrůstat.


Zde je vidět kladení první vrstvy cihel na pískové lože a připravená rýha v pravé části na zapískování.


Tři řady cihel v čele pro dnešek stačily.



Už včera jsem si všiml, že vyrazil na světlo libeček a šalvěj ty velké mrazy přežila, už má nové lístky.


A ještě jedna fotka z druhé strany.


A to je vše - pokračování příště.



1 komentář: