Nejdřív
jsem chtěl napsat jen to, že je to dobrá obilovina a výborně se hodí vařená
jako příloha například místo rýže.
Ale pak jsem si zase řekl, že by to bylo trochu málo a tak
jsem začal hledat a našel jsem.
Kamut
je druh pšenice a její původ můžeme vystopovat v Egyptě, kde byla zrna nalezena
v hrobkách faraonů stará asi 4000 let. Dnes je Kamut nejenom název, ale i
registrovaná ochranná známka.
Zrna Kamutu
mají dvojnásobnou velikost proti běžné pšenici a vyšší obsah živin - vitamínů, minerálů,
aminokyselin, tuků, a obsahuje v průměru o 30% více bílkovin, než pšenice běžná.
Na základě provedeného výzkumu bylo zjištěno, že pro většinu lidí citlivých na běžnou pšenici může být Kamut vynikající náhradou. Ale Kamut zároveň obsahuje lepek, a proto není doporučen pro osoby trpící celiakií. Nicméně vždy je nutné se poradit s lékařem.
Kamut se pěstuje výhradně v podmínkách ekologického zemědělství. A mimo jiné pšenice dvouzrnka je historicky shodný předchůdce jak pro běžnou pšenici tak pro Kamut.
Více
informací najdete na Kamut webu kde jsem čerpal informace.
Žádné komentáře:
Okomentovat